Wetterse groenten veilig, water positief

In Wetteren is er geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in de zone van 250 tot 1.000 meter van de plaats van de ramp, af te raden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zondagmiddag gemeld op een persconferentie in Wetteren. "De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren echter lichtjes positief", voegde Briers eraan toe.

"Uit een tweede reeks monsters van gras, melk, maïs en eieren in de zone van 250 tot 1.000 meter blijkt dat alle resultaten gunstig zijn. Er werd nergens acrylnitril of cyanide gevonden. Er is geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone af te raden. Wel moeten groenten en fruit zoals altijd goed gewassen worden met drinkbaar water."

Met regenwater moet wel voorzichtig omgesprongen worden, aldus Briers. "De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren lichtjes positief. Daarom raadt het Voedselagentschap af om planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sinds het begin van de ramp is opgevangen. Het wordt ook afgeraden dieren hiervan water te geven. Het Voedselagentschap zal binnen afzienbare tijd een nieuwe monsterafname doen specifiek gericht op het regenwater." Bewoners moeten hun grasmaaisel ook niet meer apart naar het containerpark brengen, zei Briers. "We vragen aan de inwoners ook om hun huizen nog altijd te ontluchten.

Er zijn geen nieuwe meldingen van opnames in het ziekenhuis. Sinds het begin van de treinramp in Wetteren zijn 397 mensen naar het ziekenhuis gebracht voor controle of verzorging. Drie personen blijven nog opgenomen, zei Briers.