Wetteren: aanleg pad kan starten

Op de plaats van de treinramp in Wetteren kan gestart worden met de aanleg van het verhard pad naar het wrak van de trein, zodat vacuümwagens de restvloeistoffen in de wagons kunnen leegpompen. Dat zegt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. "Het gaat om een speciaal pad van 250 tot 270 meter en 5 meter breed, dat bestaat uit ondoordringbare folie, houten balken en metalen platen."

Het leegmaken van de wagons op de plaats van de ramp was voor donderdag gepland, maar werd uitgesteld omdat de toegang verhard moet worden. De ondergrond moet stabiel genoeg zijn om de vacuümwagens de restvloeistoffen veilig te laten leegpompen. De constructie van het pad zal verschillende uren in beslag nemen. Eerst wordt een speciale folie op de ondergrond gelegd, dan plaatsen ze houten balken naast het spoor. Daarop komen de metalen paden.

Wanneer het pad stabiel is, kan gestart worden met het overpompen van de chemische vloeistof uit de wagons. Het gaat om 50 ton acrylnitril, die overgepompt wordt door de brandweer van BASF en door de producent van acrylnitril. Volgens de brandweer zou dat een dag duren. Er zou geen risico zijn voor de omgeving.