Subsidie voor musical via achterpoort

Musical van Vlaanderen krijgt na een negatief subsidiebesluit toch geld van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Het gaat om 850.000 euro, die de musicalorganisatie in alle stilte binnenrijft via het achterpoortje van projectsteun.

Dat bedrag is goed voor meer dan een kwart van alle middelen voor kunstprojecten, schrijft De Morgen. De Vlaamse regering maakte op 19 april in een summier zinnetje bekend dat “op voorstel van minister Schauvliege de Vlaamse regering voor 2013 een subsidie toekent van 850.000 euro aan Musical van Vlaanderen vzw ter ondersteuning van het project 'Assepoester, het tamelijk ware verhaal'".

Ter vergelijking: gemiddeld bedraagt een projectsubsidie 40.000 euro. De tweede grootste projectsubsidie, na die voor Musical van Vlaanderen, bedraagt 105.000 euro.

Minister Schauvliege bevestigt het subsidiebesluit. "Het zakelijke advies voor Assepoester was positief. Het artistieke advies was negatief. De minister heeft bij haar beslissing in januari het zakelijke advies gevolgd vanuit het belang van eigen musicalproductie in Vlaanderen. Musical van Vlaanderen had een subsidiebedrag van 1.057.019 euro gevraagd en heeft uiteindelijk 850.000 euro gekregen", zegt haar woordvoerder.