Update Wetteren: 1 dode, 17 gewonden

De treinramp van Wetteren heeft een mensenleven geëist, het zou om een 64-jarige man gaan. Het is nog niet duidelijk wat de precieze doodsoorzaak is, maar mogelijk liep de man een vergiftiging op door de vrijgekomen toxische stoffen. Er vielen ook zeventien gewonden. Het gaat om omwonenden. Even was er sprake van twee doden, maar dat werd niet veel later bijgesteld. Het was de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers die het nieuws aankondigde.

De goederentrein die vrijdagnacht ontspoorde vervoerde chemische stoffen, waaronder acrylonitril, een stof die dezelfde symptomen veroorzaakt als bij een CO2-vergiftiging. De omwonenden in een perimeter van 500 meter werden daarom meteen geëvacueerd. Een tweede perimeter loopt tot een kilometer van de plaats van het ongeluk. Bewoners uit die zone moesten ramen en deuren sluiten. Het is in die tweede perimeter dat de dode en gewonden zijn gevallen.

Aanvankelijk was er geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid, maar rond de middag kondigde gouverneur Jan Briers toch de extra evacuatie van vijf straten aan. Dat komt omdat er bluswater met de giftige stoffen in de riolering is geraakt. Ook hier zou er niet meteen gevaar geweest zijn, maar uit voorzorg werd die extra evacuatie georganiseerd.

In de namiddag kwamen er dan toch stilaan berichten dat er giftige dampen vrijgekomen waren, nu mogelijk met fatale gevolgen.