Alexion: “Onkelinx talmt”

In tegenstelling tot eerdere berichten in de media is er nog steeds geen akkoord voor de terugbetaling van het levensnoodzakelijke medicijn dat de zieke Viktor nodig heeft. Dat zegt Alexion, het farmaceutisch bedrijf dan het geneesmiddel produceert, in een persbericht.

Volgens Alexion talmt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om tot een akkoord te komen en wil ze de beslissing uitstellen tot na juli. Zo weigerde ze vandaag nog een concreet financieel voorstel van het bedrijf aan te nemen.

Alexion begrijpt niet waarom Onkelinx de beslissing zo uitstelt, terwijl er mensenlevens in gevaar zijn. Het bedrijf benadrukt wel dat het niet zal ingegaan op voorstellen waarmee sommige patiënten wel en andere niet de behandeling kunnen krijgen.

De behandeling met het medicijn Soliris kost 18.000 euro per maand, een bedrag dat noch de ouders van de zieke Viktor noch het ziekenhuis kunnen blijven ophoesten. Alexion onderstreept nog dat het de gesprekken op een constructieve manier met de minister zal voortzetten.