Sober feest voor 20 jaar koning Albert

Koning Albert II zit deze zomer twintig jaar op de troon. Dat zal gevierd worden, maar het zal wel een sober feest zijn. Er komt dus geen groot volksfeest zoals vijf en tien jaar geleden.

De koning wil het eenvoudig houden omwille van de crisis en moeilijke budgettaire tijden. "Gezien de huidige economische omstandigheden en budgettaire context zijn de koning en de federale regering overeengekomen om dit evenement sober en eenvoudig te vieren en de focus te leggen op het contact met de burger", is te horen bij het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS).

De koning beperkt het feest tot de traditionele 21 juli-viering. Samen met koningin Paola zal hij naast het Te Deum en het militair defilé, 's avonds ook het vuurwerk in Brussel bijwonen. De avond voordien zal het vorstelijk echtpaar ook een concert bijwonen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR).

Vooraf zal de koning drie steden bezoeken. Op 17 juli zal hij als enige Vlaamse stad Gent bezoeken. De dagen daarna gaat hij naar Eupen en Luik.

Dit jaar zullen de feestelijkheden tussen 500.000 en 600.000 euro kosten. Dat is nauwelijks meer dan een klassieke 21 juli-viering, werd uit goede bron vernomen. In 2003 werden voor het jubileum van de koning nog 1,3 miljoen euro uitgegeven.

Koning Albert II legde op 9 augustus 1993 de eed af. Op 6 juni viert hij zijn 79ste verjaardag.