SIS-kaart verdwijnt nu al bij apothekers

51 procent van de apothekers in België werkt nu al zonder de SIS-kaart. Vanaf 1 januari 2014 zal de SIS-kaart niet meer gebruikt worden. Dat bevestigt Ludwig Moens, de woordvoerder van het Riziv.

Vanaf 1 januari 2014 zal voor de identificatie van de patiënt zijn elektronische identiteitskaart (eID) worden gebruikt. Via een link kunnen de artsen en apothekers dan de gegevens van de patiënt in een databank raadplegen. De helft van de apothekers gebruikt dus nu al de eID om de patiënt te identificeren en zo toegang te krijgen tot de databank. De andere helft volgt later dit jaar.

Voor het grote publiek komt er over enkele weken een informatiecampagne over de overschakeling naar het nieuwe elektronische systeem. Het christelijke ziekenfonds CM heeft sinds begin mei een ‘Vaak gestelde vragen’-menu over de afschaffing van de SIS-kaart op zijn website. De Onafhankelijke Ziekenfondsen zullen in juni en oktober een informatiecampagne voor de leden opzetten, zegt hun woordvoerder Steven Vervaet.

Het blijft wel nog wachten op de parlementaire goedkeuring van de wettelijke basis en de uitvoeringsbesluiten van enkele onderdelen van het nieuwe systeem. Zo moet bijvoorbeeld nog een regeling uitgewerkt worden voor kinderen die geen eID hebben.