Belfius: woede over 'graaicultuur'

Staatsbank Belfius heeft vorige week 250 van haar werknemers uitgenodigd voor een tweedaagse seminarie in het viersterrenhotel Thermae Palace in Oostende, inclusief diner in het Casino-Kursaal. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De vakbonden zijn woedend:. "De graaicultuur is helemaal terug." De woede is vooral groot omdat er momenteel volop onderhandeld wordt over een besparingsplan. Vorige week was al bekend geraakt dat de bank voor in totaal 1,1 miljoen euro bonussen heeft uitgekeerd.

"Bank ligt aan infuus"

In 2011 werd de bank, toen nog met de naam Dexia, van de ondergang gered door de overheid. "De bank ligt nog aan het infuus van de regering, maar keert alweer terug naar de graaicultuur", zegt Martine Lefèvre van de liberale vakbond ACLVB. "Het personeel in de kantoren moet inleveren, terwijl de hooggeplaatsten logeren en dineren in grote luxe. We zijn niet tegen het seminarie op zich, maar het had evengoed in de gebouwen van de bank gekund. Dit is onfatsoenlijk, schandelijk zelfs."

De vakbonden plannen acties en consulteren volgende week hun achterban over de stakingsbereidheid. "De belastingbetaler heeft de bank rechtgehouden, maar de directie zegt: wij zijn een gewoon bedrijf", zegt Miranda Ulens van de socialistische bond BBTK. "Dat is hetzelfde als zeggen: je kan de pot op. Het is ongelofelijk jammer dat ze nog altijd in hun ivoren toren zitten. Er was ook ongenoegen bij de deelnemers zelf, anders hadden we nooit geweten dat het seminarie had plaatsgevonden."

Directie begrijpt kritiek niet

De directie van Belfius begrijpt de kritiek op het seminarie niet. "Het is belangrijk om bij het personeel dat met zakenklanten in contact komt, de neuzen in dezelfde richting te zetten", zegt woordvoerster Moniek Delvou. "Je moet de mensen die het moeten waarmaken, nu eenmaal af en toe samenbrengen, daarvoor volstaat een nieuwsbrief niet. En daar horen nu eenmaal ook koffiepauzes bij. Het diner was geen zesgangenmenu, maar een degustatie van kleine hapjes."

"Er is inderdaad ook ruimte in onze eigen hoofdgebouwen, maar we doen dit jaarlijkse seminarie bewust afwisselend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel", zegt Delvou. "Ons personeel zit overal in het land en daardoor is het voor sommigen al eens wat dichter bij huis. De keuze voor Thermae Palace is het gevolg van objectieve factoren: er moesten een grote en enkele kleinere zalen zijn."