Hommeles binnen sp.a over Aalst

De lokale afdeling van sp.a in Aalst is niet te spreken over de kritiek aan hun adres. Gisteren lekte een document uit dat moet doorgaan als het bestuursakkoord van de stad Aalst. Over de inhoud ontstond meteen ophef, onder andere de Oost-Vlaamse kopstukken Freya Van den Bossche en Daniël Termont lieten harde woorden vallen. Voorzitter Bruno Tobback staat nu onder druk: de Aalsterse socialisten laten vallen of hen toch een eigen koers laten varen. 

Sp.a zit in Aalst samen met N-VA en CD&V in het gemeentebestuur en onderschreef dus het bestuursakkoord. In het document staan een aantal opmerkelijke zaken. Zo zou er een politieagent aan het vreemdelingenloket komen en mogen gemeenteraadsleden zich niet te kritisch uitlaten, of ze worden op het matje geroepen. Dat eerste wordt alvast genuanceerd vanuit de Aalsterse coalitie: het zou gaan om een medewerker van de politie in burger, die kan helpen bij het verwerken van buitenlandse paspoorten en dergelijke.

Uit de partij?

Maar de eerste reacties waren niet mis te verstaan. Freya Van den Bossche had het over “ingaan tegen onze principes” en “als sp.a’ers dit onderschrijven, zetten ze zich buiten de partij.” Ook de burgemeester van Gent, Daniël Termont had het over “de lokale partij die zich buiten de partij zet”.

Iedereen kijkt nu naar voorzitter Bruno Tobback. Hij moet ingrijpen: of hij laat het zo en wijst er op dat de lokale afdeling een eigen koers mag varen. Maar dan fluit hij wel twee absolute tenoren terug. Of hij gaat mee in het verhaal van Van den Bossche en Termont, wat betekent dat hij de lokale partij moet dumpen.

In een eerste reactie liet hij verstaan dat hij eerst de verkiezing van het dagelijks bestuur van de lokale afdeling wil afwachten. Die vindt donderdagavond plaats. Hij probeert de situatie ook al wat te kalmeren: “Ik weet niet of alle maatregelen ook zullen worden uitgevoerd.” Al wijst ook hij erop dat een politieman aan het vreemdelingenloket “onzinnig” is.

Kritiek beu

In Aalst zelf zijn ze de kritiek alleszins beu. Vooral het feit dat er eerste in de media wordt gereageerd en niet rechtstreeks met de lokale afdeling werd gesproken, steekt bij de Aalsterse socialisten. Bovendien benadrukken ze dat er "niks verkeerd is gelopen in Aalst".

Het is niet volledig duidelijk of het document waarvan sprake is, effectief het echte bestuursakkoord is. Volgens Christophe D’Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, alvast niet. Maar volgens de Noig Verontruste Aalstenaars, een groep Aalstenaars die zich zorgen maakt over de richting die de stad wil inslaan, is het wel degelijk een kopie van het akkoord. De reacties van Van den Bossche en Termont maken alvast duidelijk dat er toch zeker iets van aan moet zijn.

Verlegenheid

Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat sp.a in verlegenheid gebracht wordt door de lokale afdeling van Aalst. Net na de verkiezingen was er heel wat te doen over de deelname van de Aalsterse socialisten aan een bestuur met N-VA, omdat die laatste Karim Van Overmeire (ex-Vlaams Belang) wilden aanstellen als schepen van Vlaamse Zaken.

Toen stonden Termont en Van den Bossche ook op hun achterste poten. Toch hield de lokale afdeling voet bij stuk. Vanuit de partijtop kwam wel een reactie. Voorzitter Tobback zou Aalst in de gaten houden, met een duidelijke waarschuwing: één fout en het is voorbij. Afwachten of dit te fout te veel wordt.