Scheepvaartverkeer komt op gang

Het scheepvaartverkeer kom weer stilaan op gang. De binnenschippers zitten vandaag samen en geven om 14uur een persconferentie.

De binnenschippers blokkeren al meer dan een week verschillende sluizen in het land om gehoor te krijgen over de problemen in hun sector. Ze vragen onder meer hogere vrachttarieven, omdat de concurrentie met buitenlandse schippers onhoudbaar is geworden. Vorige week al had staatssecretaris Melchior Wathelet beloofd om het probleem aan te kaarten bij de Europese Commissie.

Gisteravond werd een protocolakkoord bereikt tussen de binnenschippers en de bevoegde ministers. Daarin is onder meer opgenomen dat er een koninklijk besluit zal worden neergelegd om dumpingprijzen tegen te gaan.Ook de concurrentiepositie van de Belgische vloot ten opzichte van de vloten van de buurlanden zal worden geëvalueerd.

De sluis van Evergem is intussen al geopend, zoals op bovenstaande beelden te zien is. Ook in Merelbeke en aan het Straatsburgdok in Antwerpen is alles opgeheven. Maar de achterban van de schippersverenigingen moeten het akkoord nog goedkeuren. Als zij de overeenkomst verwerpen, gaan ze weer over tot actie.