"Hof bevooroordeeld op proces De Gelder"

Het hof van assisen was bevooroordeeld in het proces van Kim De Gelder. Dat zegt Karel Ringoet, één van de psychiaters die door de Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, werd aangesteld. “De conclusies waren al klaar en wij waren alleen maar een lastig obstakel”, laat Ringoet optekenen in een interview in Knack.

Volgens Ringoet is De Gelder zich niet meer bewust van wat goed en kwaad is. “Het is een afwijking met hetzelfde patroon als de dollekoeienziekte. In een groot deel van zijn hersens is er bijna geen doorbloeding.” Ringoet vindt dat het hof een bevooroordeelde houding aannam tijdens het proces en dat een afwijkende visie te weinig onderzocht werd. “Het absolute dieptepunt voor mij was toen professor Koen Van Laere met zijn spect-scans aantoonde dat grote hersengebieden van Kim een significant verminderde doorbloeding hebben? Dat was de kern van het proces maar daar werd geen eerlijke aandacht aan besteed.”

Er was nochtans even twijfel geslopen in het college van vijf gerechtspsychiaters na een ontmoeting met Ringoet en zijn collega Geert De Bruecker . “Drie van hen begonnen te twijfelen, maar intussen was de zaak zo gemediatiseerd en was de hele machine op gang gekomen. Kim moest en zou een monster en massamoordenaar zijn”, zegt Ringoet. “Kim is een unicum, door de zwaarte van zijn misdaad en de zwaarte van zijn ziekte”, zegt Ringoet. Hij kreeg heel wat kritiek over zich heen. “Met dit proces heb ik mijn onschuld in eigen streek verloren. Ik ben gebogen en getogen in een deelgemeente van Dendermonde. Nu ben ik ineens de verrader van de volksziel.”

Ringoet is niet de eerste die kritiek heeft op het verloop van het proces. Vorige week haalden de klinische psychologen Nathalie Laceur en Geert Hoornaert nog uit naar het college van gerechtspsychiaters die De Gelder toerekeningsvatbaar hadden verklaard. Het collega had zich als lakeien laten gebruiken, zeiden ze. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar op de moment van de feiten.

Lees meer:

  • Proces De Gelder: Volgens tegenexperts is hij wel schizofreen. 15/03/2013 [Lees hier meer]
  • Proces De Gelder: Geen klaarheid na marathonzitting. 14/03/2013 [Lees hier meer]