Werven overspoeld door Nederlanders

Er worden steeds meer Nederlandse bouwvakkers ingezet op de Vlaamse werven. Ze zijn zelfs de populairste goedkope werkkrachten geworden. Nederlanders zijn tot drie keer goedkoper dan Belgen. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Met 4.800 bouwvakkers zijn er meer Nederlanders op de werven dan de Polen (4.600) en Portugezen 4.200. De meeste daarvan werken in de grensstreek in Limburg en Antwerpen. De reden van de toevloed aan Nederlanders ligt in de crisis in de bouwsector. De bouwfirma’s moeten in eigen land tot 20 procent onder de kostprijs gaan, terwijl ze in Vlaanderen maar vijf procent onder die prijs moeten. Zo drijven ze de Vlaamse bedrijven uit de markt.

Maar ze worden ook veel meer binnengehaald door de Vlaamse bedrijven. Sommige Nederlandse stielmannen werken, door de crisis, aan een uurtarief van amper 18 euro. Bij Vlaamse bouwvakkers loopt dat op tot 45 euro. Aangezien er veel knelpuntberoepen zijn in de bouwsector, halen de Vlaamse ondernemingen maar al te graag goedkope Nederlanders binnen, in plaats van dure Vlamingen.