3 keer meer namaak in beslag genomen

De federale overheidsdienst Economie heeft in 2012 412.397 namaakartikelen van de markt gehaald. Dat is ruim drie keer meer dan de 132.000 artikelen in 2011. De in beslag genomen goederen zijn goed voor een marktwaarde van meer dan twaalf miljoen euro.

De artikelen werden van de markt gehaald na controles in 2.728 handelszaken. Dat zijn er opmerkelijk minder dan in 2011: in dat jaar werden 4.082 zaken gecontroleerd. Dat er in 2012 veel meer namaakartikelen gevonden werden, heeft te maken met het feit dat de controles nu veel gerichter gebeurden.

In 2012 werden er vooral veel nagemaakte huishoudproducten en cosmetica aangetroffen. De focus van de controles lag op producten die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de consument en op goederen waarvan de consument bijna niet kan weten dat ze nagemaakt zijn. Voorbeelden daarvan zijn alledaagse producten als shampoo en waspoeder.

Het grootste deel van de nagemaakte goederen wordt sinds dit jaar naar een recyclagecentrum gebracht. Daar worden ze vermalen en geperst tot pellets. Namaakgoederen worden nooit weggegeven aan goede doelen. Dat is zo omdat de samenstelling van de producten onbekend is. Zo is het onduidelijk of ze geen minderwaardige stoffen bevatten of allergische reacties veroorzaken. Bovendien zou het gratis uitdelen van bijvoorbeeld merkkledij een economische impact op de merken hebben.