220.000 bezoekers voor Erfgoeddag

Naar schatting 220.000 bezoekers hielden vandaag halt voor de 13e Erfgoeddag. 523 organisaties in Vlaanderen en Brussel presenteerden onder het thema 'Stop de tijd' een waaier van meer dan 750 gratis activiteiten.

Met dit thema kwamen bezoekers te weten wat erfgoedinstellingen (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, enz.) bewaren en vooral hoe en waarom ze dat doen. Dit jaar ging er ook extra aandacht naar hoe en waarom onze voorouders 'tijd' invulden en maten. "Naast het vele volk op de activiteiten is vooral de echte interesse in het verhaal achter erfgoed positief", aldus Leen Breyne, coördinator van de Erfgoeddag.

Vandaag maakte de Erfgoeddag ook de stap van papier naar digitaal met de lancering van de website www.verzekerdebewaring.be. De site bundelt onder meer aanbevelingen en praktijktips over diverse materialen en basisbegrippen rond preventieve conservering. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe voorwerpen het best beheerd kunnen worden en hoe je schade kan voorkomen.

De volgende Erfgoeddag is gepland op zondag 27 april 2014, dan onder het motto 'Grenzeloos'.