"Ook hier extra waakzaamheid nodig"

Volgens de veiligheidsdiensten van ons land is er ook hier extra waakzaamheid nodig voor Tsjetsjeense extremisten. Dat zegt een bron bij de veiligheidsdiensten aan Het Nieuwsblad op Zondag.

In ons land verblijven er zo’n 11.000 Tsjetsjenen. De veiligheidsdiensten weten dat daar ook extremisten bij zijn. Volgens de bron van Het Nieuwsblad zijn de nodige voorzorgsmaatregelen al genomen, maar is er nu extra waakzaamheid nodig, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Boston. Toch zijn er op dit ogenblik geen concrete aanwijzingen dat dergelijke feiten in ons land zouden gebeuren.

De verhoogde waakzaamheid komt er ook door feiten die in het verleden plaatsvonden. Vorige week nog werd bij het grootschalige antiterreuronderzoek van het federale parket, waarbij onder ander Fouad Belkacem werd gearresteerd, ook één Tsjetsjeen opgepakt. In 2011 kreeg een Luikenaar van Tsjetsjeense afkomst twaalf jaar cel in Denemarken nadat hij een bombrief had gestuurd naar de krant JyllandsPosten, die de Mohammedcartoons had gepubliceerd. En in 2010 leidde een groot terrorismeonderzoek in Antwerpen tot de arrestatie van drie Tsjetsjenen.