"Zeker 33 Vlaamse strijders naar Syrië"

Bij een grote antiterreuractie van het federaal parket zijn vanmorgen zes mensen opgepakt. Daarbij is ook Fouad Belkacem, de voormalige woordvoerder van het intussen opgedoekte Sharia4Belgium. De onderzoeksrechter beslist later over hun aanhouding. Dat meldt het federaal parket op een persconferentie. De actie maakte deel uit van een groot onderzoek naar de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium.

Sinds augustus vorig jaar werd duidelijk dat Sharia4Belgium jonge moslims naar Syrië stuurt om er te gaan vechten. Er zouden al 33 Vlaamse strijders in of onderweg naar Syrië zijn. “De beweging rekruteerde jongeren, onder meer via preken op straat, zogenaamde streetdawa's", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Daarna kregen de jongeren zowel een ideologische en religieuze indoctrinatie als een gevechtstraining. Er werden ook gewelddadige acties ondernomen.”

Bij de actie vanmorgen voerde het gerecht 48 huiszoekingen uit op plaatsen in Antwerpen, Brussel, Boom, Mechelen, Borsbeek, Turnhout, Kapellen en Beerse maar ook in Vilvoorde, Schaarbeek, Laken, Jette, Zaventem en Charleroi. Daarbij zijn computers, gsm’s en 30.000 euro cash in beslag genomen. Wapens of explosieven waren er niet.

Het onderzoek van het federaal parket is al sinds februari 2012 aan de gang. In totaal werden er al 20.000 werkuren aan besteed. Het gerecht onderzocht of de leden van Sharia4Belgium deelnamen aan terroristische activiteiten. "Voor het federaal parket is Sharia4Belgium een terreurorganisatie", zei parketwoordvoerder Van Der Sypt. Ze heeft al doel om de democratische instellingen omver te werpen en te vervangen door een islamstaat. Het zou bovendien verbonden zijn aan een groter internationaal netwerk.