1 winkel op 3 toe in station Antwerpen

Het gaat niet goed met het shoppingcentrum dat de spoorwegen wilden uitbouwen in het vernieuwde station Antwerpen-Centraal. Bijna een derde van de winkels staat leeg, voornamelijk in de nieuwe achterbouw van het station.

Met de renovatie van het station, zo'n zes jaar geleden, werd het aantal beschikbare winkelpanden in het station gevoelig uitgebreid. Nagenoeg de volledige nieuwe winkelgalerij aan de achteruitgang werd echter ingenomen door juwelenwinkels en daar was de NMBS-Holding niet altijd mee opgezet. "De houding van sommige juweliers stelde ons teleur", geeft Paul Van Aelst van de Holding aan. "Ze stelden zich weinig open op en wilden niet met ons samenwerken om het winkelcentrum goed te laten functioneren." Veel uitbaters zijn van Joodse afkomst, wat ervoor zorgt dat nogal wat winkels gesloten zijn op zaterdag, sabbat. "Te veel winkels waren te vaak dicht", bevestigt de NMBS-Holding.

Feit is dat intussen negentien van het zestigtal winkels leeg staan. Elf daarvan zijn definitief gesloten, acht zijn tijdelijk dicht, maar worden mogelijk ook definitief gesloten. Volgens de NMBS-Holding voldeden de uitbaters niet meer aan de contractafspraken. Vaak hadden ze een te grote betalingsachterstand opgebouwd. Wat er nu met de panden moet gebeuren is niet duidelijk, al hebben ze volgens de Holding wel nog potentieel, met dagelijks enkele duizenden passanten.