“Syriëstrijders naar gesloten centra”

De Antwerpse imam Nordine Taouil vindt dat jongeren die in Syrië gaan strijden zijn bij hun terugkeer in een gesloten centrum geplaatst moeten worden. Ze moeten daar intensief begeleid worden volgens Taouil. . "Die jongeren zijn opgegroeid met actiegames en oorlogsfilms en komen dan terug met wraakgevoelens. In gesloten centra kunnen ze hulp krijgen van theologen, sociologen en psychologen."

Hij is ook vragende partij om met het Antwerpse stadsbestuur te overleggen over de problematiek van geradicaliseerde jongeren. Volgens Taouil bestaan er op dit moment binnen de Antwerpse moslimgemeenschap al organen met de nodige expertise om de radicalisering van jongeren tegen te gaan. "Maar dit is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, overleg is dus noodzakelijk", zegt hij. "Onder het vorig stadsbestuur gebeurde dat al regelmatig via het Moskeeoverleg, ik hoop dat het huidige bestuur ook snel een manier vindt om dit te doen."

Om te vermijden dat jongeren radicaliseren is het voor Taouil cruciaal dat de hoge jongerenwerkloosheid in Antwerpen wordt aangepakt. "Het is vooral wie niets nuttigs te doen heeft, die slachtoffer wordt van radicale groeperingen", meent hij. "Daarnaast pleit ik voor een betere opleiding voor imams, want nu zijn er in Antwerpen slechts drie erkende imams die in het Nederlands preken. Jongeren gaan daarom veeleer op het internet op zoek naar informatie."