Volvo vraagt Peeters hervormingen

De CEO van Volvo, Håkan Samuelsson, vraagt Vlaams minister-president Kris Peeters om dringend de loonkost in ons land te verlagen. Dat zei hij tijdens een bezoek van Peeters aan de hoofdzetel van Volvo in het Zweedse Göteborg. Samuelsson vroeg om dringend structurele maatregelen te nemen om het concurrentievermogen van onze industrie te verbeteren.

Een intentie om te vertrekken uit ons land heeft Volvo voorlopig niet. De Zweedse autobouwer wil in Gent blijven maar vraagt daarom wel dat de hervormingen er komen. Samuelsson wees trouwens ook op de nood van een sluitend en omvattend industrieplan op Europees niveau. Volvo produceert op dit moment de populaire modellen V40, S60 en XC60. Er zijn bovendien ook plannen om nieuwe modellen in Gent te produceren, maar dat hangt dan weer af van de verkoopcijfers. De zijn al een tijdje aan het dalen.

Peeters stelde Volvo gerust door er op te wijzen dat er op het federale niveau maatregelen worden genomen. "Ik kreeg de melding dat Volvo zich blijft inzetten voor de fabriek in Gent, die ik beschouw als een parel aan de kroon van ons industriële weefsel in Vlaanderen. Ik kreeg de kans om uit te leggen hoe Vlaanderen Volvo heeft gesteund in het verleden, en de inspanningen toe te lichten die we doen om het concurrentievermogen van deze industrie te verbeteren, met inbegrip van onze voorstellen om de bestaande loonkostenhandicap te verlagen."