Belg verbruikte 60 % meer gas in maart

Het gasverbruik in België is in maart met ongeveer 60 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat zegt Rudy Van Beurden, de woordvoerder gasnetbeheerder Fluxys. "Het gasverbruik van de Belgen steeg met 17 procent wanneer we de eerste drie maanden van 2013 vergelijken met die van 2012", aldus Van Beurden. Bovendien steeg het verbruik met 11 procent ten opzichte van maart 2006, de koudste maand maart in tien jaar. De cijfers gelden alleen voor het gasverbruik van particulieren en kleine ondernemingen. De verklaring voor het hogere verbruik is het koude weer.

Grote bedrijven verbruikten in de eerste drie maanden van het jaar dan weer minder gas dan vorig jaar. Dat komt omdat hun gasverbruik te maken heeft met economische activiteiten en die waren dus minder goed dan een jaar geleden.

Het winterweer van begin 2013 zorgde bovendien voor een stijging van het aantal brandstofleveringen. Veel verbruikers lieten in maart extra brandstof leveren. "We hebben veel bestellingen gekregen van kleine hoeveelheden brandstof, wat minder rendabel is voor de leveranciers", zegt Olivier Neyrinck, de technisch directeur van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars.