ABVV houdt actiedag op 25 april

Alle beroepscentrales van de socialistische vakbond ABVV nemen deel aan de nationale actiedag van 25 april. De bediendecentrale BBTK had die actiedag eind maart al aangekondigd. De dag kan tot hinder leiden in bedrijven, maar het is nog niet duidelijk welke vormen de acties precies zullen aannemen.

"De verschillende beroepscentrales en gewesten zullen de komende dagen de verschillende acties organiseren", zegt ABVV-woordvoerster Martine Vandevenne. "Details zijn nog niet bekend." In een vakbondspamflet is sprake van bijvoorbeeld infosessies, pamflettenacties of werkonderbrekingen. Ook stakingen zijn mogelijk.

In het pamflet somt het ABVV de redenen voor de actiedag op: de vakbond wil meer kwaliteitsvolle banen en koopkracht en is tegen blinde bezuinigingen. Het ABVV pleit ook voor een harmonisering van het arbeiders- en het bediendestatuut.

Aan de kant van de christelijke vakbond neemt alleen de Franstalige bediendevleugel CNE deel. "Voor ons gaat het louter om een CNE-initiatief", zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Bij de liberale vakbond ACLVB is te horen dat er niet wordt opgeroepen tot actievoeren, maar dat de leden de nodige vrijheid krijgen om zelf te beslissen.