Stichting Fabiola bestaat nog altijd

Meer dan drie maanden nadat koningin Fabiola aankondigde dat ze de stichting Fons Pereos zou opdoeken, heeft ze nog altijd geen initiatief genomen om dat te doen. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd door haar advocaat. Volgens experts is daar geen enkele reden voor.

Op 25 januari stuurde de koningin een emotioneel persbericht de wereld in: "Beste landgenoten, het spijt mij dat de oprichting van mijn stichting Pereos onbegrip en dermate negatieve reacties veroorzaakt heeft. Dat heeft me diep geraakt. (…) Ik zal dus de opheffing van deze stichting vragen."

Bijna drie maanden later is de eerste stap nog niet gezet, bevestigt Jean Van Rossum, de advocaat van Fabiola, aan De Tijd. "Het loopt allemaal wat traag, ja. De raad van bestuur van de stichting is nog niet bijeengekomen om de stichting op te heffen."

Bij experts is te horen dat het allemaal niet zo lang moet duren. "Als er druk achter zit, kan zoiets al in een week geregeld zijn", zegt fiscaal advocaat Thierry Afschrift in De Tijd. "De bestuurders moeten alleen bijeenkomen en dan naar de notaris stappen met hun beslissing."