Onderzoeksrechter laat zaak verjaren

De rechtszaak rond bouwpromotor ABC, één van de grootste fraudezaken uit de jaren negentig, is verjaard. De zaak leverde Yves Vanmaele de twijfelachtige eer op van ‘traagste onderzoeksrechter van het land’.

De zaak draait rond het bedrijf Algemene Bouwcentrale (ABC), dat in 1998 failliet ging. Zeker 300 gezinnen hadden aan de bouwpromotor een voorschot van zo’n 25.000 euro betaald voor een vakantieverblijf aan zee. Maar die werden nooit gebouwd. ABC bezat zelfs niet de bouwgronden. Volgens de krant Het Nieuwsblad gaat het om een fraudebedrag tot 15 miljoen euro.

Het dossier van ABC was in handen van de Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele. Die voert al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de zaak en werd daarom de ‘traagste onderzoeksrechter van het land’ genoemd. Omdat het zo lang duurde, werd hij in januari van de zaak gehaald. Het Gentse parket-generaal zei vorige maand al dat de zaak was verjaard. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft dat nu bevestigd.

Tegen onderzoeksrechter Vanmaele loopt nog een onderzoek bij het Gentse parket-generaal. De onderzoeksrechter wordt ervan verdacht de fraudezaak bewust te hebben laten verjaren.