Topman Unizo stelt overleg in vraag

De Groep van Tien, waarin werkgevers en werknemers akkoorden sluiten in het sociaal overleg, is op sterven na dood. Dat is een niet mis te verstane uitspraak van Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een interview met de krant De Morgen. “We slagen er niet in voor de grote uitdagingen een begin van een oplossing te zoeken”, zegt Van Eetvelt. “Daardoor organiseren we onze eigen irrelevantie”.

De Groep van Tien slaagde er eerder dit jaar maar met moeite in om akkoorden de sluiten over een lastenverlaging voor werknemers en arbeiders met een minimumloon, en het optrekken van de pensioenen en de werkloosheidsakkoorden. Terwijl dat nog maar kleine akkoorden zijn in vergelijking met het debat rond de gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden. De verdeeldheid binnen de Groep van Tien, heeft ook gevolgen voor de onderhandelingen met de overheid, zegt Van Eetvelt. “Je hebt als sociale partner nog maar weinig geloofwaardigheid om naar de overheid te stappen met kritiek, als je zelf niet eens tot oplossingen kan komen.”

De topman van Unizo zegt wel nog te geloven in het sociaal overleg maar roept de andere partners op om samen na te denken over de te volgen weg. “We moeten onszelf in vraag durven stellen en bij uitbreiding de structuur en de samenstelling van deze groep.”