"Hypothese ongeval Sierre klopt niet"

Het openbaar ministerie van het Zwitserse kanton Wallis, dat het dodelijke busongeval in Sierre onderzoekt, gelooft niet in de hypothese dat een slechte wegmarkering de oorzaak zou kunnen zijn van het ongeval. Dat is te lezen op de Zwitserse website arcinfo.ch. Het blad L'Hebdo had de hypothese naar voren geschoven.

De wegmarkering signaleert het begin van de zijnis in de tunnel waar het ongeval gebeurde met een onderbroken witte lijn. Deze Zwitserse markering lijkt op de markering die elders op Europese wegen wordt gebruikt om een rijbaan voor trage voertuigen aan te duiden. Volgens L'Hebdo kan de Belgische chauffeur, die gewend was aan het rijden op wegen met Europese markeringen, de markering verkeerdelijk hebben aangezien als een strook voor traag verkeer.

Olivier Elsig, eerste procureur van Wallis, zei aan arcinfo.ch dat het niet om een nieuwe hypothese gaat. "Alle hypotheses zijn onderzocht, ook die in het artikel van L'Hebdo. Maar die hypothese heeft het verkeerde uitgangspunt dat de bus voor het ongeval een normaal traject aflegde." De 3D-simulatie van het traject, die op 31 januari publiek werd gemaakt, toont duidelijk dat de bus de volle witte lijn aan de kant van de weg al overschreden had nog voor die overgaat in een onderbroken lijn.