N-VA ontevreden over begroting

Volgens N-VA is van "echt en structureel besparen" geen sprake in het akkoord over de begrotingscontrole dat de federale regering afgelopen nacht bereikt heeft. "Het loslaten van de budgettaire teugels in een land met een schuldenberg die even hoog is als de omvang van de totale economie, is onverantwoord bestuur", zegt de oppositiepartij in een persbericht.

Volgens N-VA beperkt de regering zich tot "een hele resem kleine maatregelen, waarbij opnieuw belastingverhogingen de boventoon nemen en ingrijpende structurele besparingen uitblijven". Vooral voor wie onderneemt, werden volgens de Vlaams-nationalisten "al sluimerend" een aantal belastingen verhoogd. "Dat op een moment van grote economische moeilijkheden het bedrijfsleven pertinent met nieuwe lasten wordt opgezadeld, is compleet onbegrijpelijk."

"Alle knipperlichten staan al een hele tijd op rood, maar de regering Di Rupo ziet geen enkele aanleiding om het roer om te gooien en te kiezen voor een belastingstop", vindt N-VA. "Een ingrijpende en structurele verlaging van de uitgaven is een veel gezondere strategie dan een uitverkoop van staatsactiva om de schuldgraad eventjes onder de 100 procent te houden."