Cyberoorlog met Belgische pc's

Belgische computers werden in juli 2009 gebruikt om een grootschalige cyberaanval uit te voeren op Zuid-Korea. In het hele land waren toen enkele dagen tal van sites onbereikbaar en het internet bleek heel traag. Het nieuws is vandaag te lezen in De Standaard. Voor de grootschalige 'aanval' werd beroep gedaan op computers in enkele landen, waaronder België. Die pc's maakten tegelijk en onophoudelijk verbinding met de bewuste websites zodat het systeem dit niet meer aankon.

Voor België gaat het om minstens enkele honderden pc's. Die computers raakten besmet via een bezoek aan de website eternalmoonwalk.com - een initiatief van Studio Brussel - waar surfers een filmpje konden uploaden uit eerbetoon aan de toen net overleden popster Michael Jackson. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst zat Noord-Korea achter de aanval.

Meer dan een miljoen computers in België zijn besmet met kwaadaardige software. Criminelen kunnen via die 'malware' de controle overnemen. Volgens het Spaanse internetbeveiligingsbedrijf Panda Security is 27 procent van de Belgische computers besmet.