Laatste keer op reis voor begin vakantie?

Enkele dagen voor de start van de paasvakantie is het al druk op de luchthaven. Veel gezinnen vertrekken nu al op reis, terwijl de kinderen eigenlijk nog op school zouden moeten zitten. Dit wordt stilaan een traditie in België. Maar als het van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet afhangt, gebeurt dit nu voor het laatst. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De Vlaamse overheid verplicht sinds dit schooljaar alle scholen om kinderopvang aan te bieden tijdens de laatste dagen voor de vakanties. Die maatregel lijkt echter weinig effect te hebben. Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijsnet, vindt dat logisch: "De opvang is er voor wie erom vraagt, maar dat houdt de ouders niet tegen. Je kan ze toch moeilijk het kindergeld ontnemen omdat ze twee dagen te vroeg vertrekken?"

De overheid wil nu een nieuwe poging ondernemen om het probleem op te lossen. Tegen het einde van het schooljaar treedt er een systeem in werking dat alle ‘verdachte afwezigheden’ centraliseert. “Zo kunnen we de omvang van het probleem in kaart brengen. Het stelt ons in staat om strenger toe te zien op afwezigheden wegens ziekte, vlak voor en na vakanties. Maar we willen ook de organisatie van het einde van het schooljaar verduidelijken", zegt minister Smet. De plannen zullen na de paasvakantie besproken worden met de onderwijsnetten.