Kassasysteem helpt horeca te frauderen

De marktleider voor kassasystemen in België helpt tientallen horecazaken zelf om te frauderen. Personeelsleden van het bedrijf Euro Tap Control (ETC) uit Turnhout hebben bekend dat ze klanten tips gaven om ongemerkt een deel van hun omzet in het zwart te draaien, zo is te lezen in Het Laatste Nieuws.

De cafés en restaurants hadden allemaal een automatische kassa, maar toch slaagden ze erin om grote delen van hun omzet in het zwart te draaien. Dat kon dankzij de tips van de firma ETC uit Turnhout, waar personeelsleden hun klanten uitlegden hoe ze in de software van de kassa konden geraken om het systeem te manipuleren zonder sporen na te laten. Zo konden ze tot 20 procent van hun omzet in rook doen opgaan.

Het Antwerpse gerecht viel dinsdagochtend binnen bij directieleden, verkopers en computerspecialisten van Euro Tap Control. Twaalf mensen werden meegenomen voor verhoor, twintig anderen werden opgewacht aan het bedrijf. Na urenlange verhoren gingen sommigen tot bekentenissen over.

Het Antwerpse parket bevestigde dinsdagavond dat er vier verdachten aangehouden bleven, onder wie stichter en een IT-specialist, die het fraudesysteem bedacht hadden. Ook twee verkopers blijven in de cel.

ETC heeft zich volgens Het Laatste Nieuws de voorbije twintig jaar opgewerkt tot marktleider voor kassasystemen binnen de Vlaamse horeca. Het bedrijf staat bekend om zijn geautomatiseerde tapkranen en koelkasten met ingebouwde weegschalen. Die automatisering was vooral bedoeld om verspilling tegen te gaan en diefstal door het personeel te voorkomen.