3 hoofdschoppers niet naar Nederland

Nederland trekt het uitleveringsverzoek in voor drie van de vijf verdachten van de mishandeling in Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie niet actief deelgenomen aan de feiten.

Het gaat om de vijf verdachten die zich in België aangeboden hebben. In totaal waren acht jongeren betrokken bij het zinloos geweld. Drie daarvan gaven zich aan in Nederland, na de commotie die onstaan was bij de verspreiding van de beelden van de mishandeling. Die drie zijn aangehouden.

De vijf die zich in België aangaven, zijn op vrije voeten. Nederland wou ze laten uitleveren, maar omdat een beslissing daarover heel lang uitbleef, kwam de Nederlandse politie hen hier verhoren. Daaruit is gebleken dat de drie geen actieve bijdrage aan de mishandeling hebben geleverd en dat is voldoende voor Nederland om de uitlevering te laten vallen. Ze blijven wel verdacht.

Het uitleveringsverzoek van de overige twee blijft staan, maar daartegen is beroep aangetekend. Dinsdag spreekt het hof van beroep in Antwerpen zich daarover uit.