Twee op drie blijft geloven in België

Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van VTM en De Morgen, gelooft een Belg op drie niet meer in de toekomst van België. Dat betekent dat twee derden van de Belgen wel nog gelooft in het land, en dat in tijden van crisis en de opgang van N-VA.

Het cijfer ligt in lijn met een peiling van twee jaar geleden, toen 33 procent zei niet langer in een Belgische toekomst te geloven. Opmerkelijk is dat de cijfers van de verschillende gewesten niet ver van elkaar liggen: bij de Vlamingen gelooft nog 64 procent in ons land, in Wallonië gaat het om 69 procent en in Brussel om 70 procent. In vergelijking met twee jaar geleden is dat voor Vlaanderen een toename van twee procent.

Er werd ook gepeild naar wat er met Brussel moet gebeuren bij een eventuele splitsing. Opvallend is dat de meeste Brusselaars liever niet bij een ander gewest aansluiten. 68 procent van de Brusselaars zegt liever onafhankelijk door het leven te gaan. In Vlaanderen wil de grootste groep (44 procent) Brussel erbij, maar 42 procent zou liever een onafhankelijk Brussel zien. In Wallonië is dat 37 procent, tegen 61 procent van de Walen die Brussel bij hun gewest willen.