“Geen plaats voor u in de maatschappij”

De voorzitter van het Gentse assisenhof, Koen Defoort, heeft aan het einde van het proces De Gelder gezegd dat Kim De Gelder geen plaats in de maatschappij verdient. “De gruwel van de feiten is niet onder woorden te brengen en het leed is niet te beschrijven. Aan het begin van het proces vroeg u een lijst van uw slachtoffers, wel, de lijst is bijna eindeloos”, zei hij. Defoort vindt dat De Gelder in de gevangenis goed moet nadenken en aan zichzelf moet werken.

De voorzitter sprak ook zijn tevredenheid uit over de sereniteit waarin het proces verlopen is: “Dit niet in het minst door de advocaat van de verdediging, Jaak Haentjens. U hebt de moeilijke taak opgenomen om zijn belangen te verdedigen. In onze rechtsstaat is het recht van verdediging een van de belangrijkste principes. U hebt uw beroep alle eer aan gedaan, weinigen zouden het u nadoen.”

Hij besloot de uitspraak met een pleidooi voor een hervorming van de forensische psychiatrie: “In dit proces had de forensisch psychiatrie een belangrijke rol en die rol kan nog veel verbeteren. Ik wil bij deze een oproep doen voor de uitvoering van de wet van 2007, die de mogelijkheden van de forensische psychiatrie terecht zou uitbreiden.”