Kim De Gelder kent vandaag zijn lot

Alles is na de laatste pleidooien van gisteren gezegd. Straks kent Kim De Gelder zijn lot. Verklaart de jury hem ontoerekeningsvatbaar en wordt hij geïnterneerd? Of wist hij wel degelijk wat hij deed toen hij toesloeg in Vrasene en in Fabeltjesland en gaat hij –waarschijnlijk levenslang- de cel in. De Gelder kreeg gisteren zélf het laatste woord. “Ik heb niets toe te voegen”, klonk het droog. “Ik sluit me aan bij mijn advocaat.”

Vier weken zal het grootste proces ooit in Vlaanderen geduurd hebben. Vier weken van verhoren, getuigenissen en pleidooien. Al die tijd probeerden de juryleden in het hoofd van Kim De Gelder te kijken. Wat bezielde hem toen hij vier jaar geleden eerst Elza Van Raemdonck vermoordde en daarna twee baby’s en een ‘tanteke’ doodde in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Zijn advocaat was gisteren duidelijk: Kim De Gelder heeft hulp nodig, levenslange hulp. Ook Haentjens wil dus niet dat De Gelder ooit nog terugkeert naar de maatschappij.

Als de jury straks beslist dat De Gelder wel degelijk wist wat hij deed en hem schuldig verklaart aan de moorden en moordpogingen, dan volgt een nieuwe reeks pleidooien en een nieuw rekwisitoor. Pas daarna trekt de jury zich opnieuw terug om na te denken over de strafmaat.