Beke: "Jammer, maar respect voor keuze"

CD&V-voorzitter Wouter Beke respecteert de beslissing van Rik Torfs om de politiek te verlaten, maar hij betreurt zijn vertrek uit de Senaat.

Rik Torfs was drie jaar actief binnen de CD&V. Hij kondigde eerder vandaag zijn vertrek uit de politiek aan om weer voltijds hoogleraar te worden. Dit is een vereiste om te kunnen meedingen in de Leuvense rectorverkiezingen. Volgens Wouter Beke heeft Torfs zijn mandaat ingevuld op zijn eigen manier. Hij stond bekend om zijn scherpe uitspraken en de manier waarop hij zijn eigen partij bekritiseerde. “Op drie jaar tijd heeft hij een onmiskenbare stempel gedrukt”, aldus Beke.

Volgens Beke was Torfs niet alleen iemand die goed kon debateren, maar betekende hij ook een meerwaarde op inhoudelijk vlak. De CD&V-verwijst daarbij naar het werk van Torfs in de Senaat, met name rond justitiedossiers en - recent nog - rond het debat over euthanasie en het levenseinde. "Wij vinden het erg jammer dat hij dit werk niet kan afmaken. Weinig politici evenaren de kwaliteit van Rikom in deze moeilijke gesprekken de juiste toon aan te slaan.”