OM: levenslang voor 'Kim De Vergelder'

Openbaar aanklager Yves Van Den Berge heeft vanmiddag het woord gekregen op het proces De Gelder. Net als de advocaten van de burgerlijke partijen vraagt hij aan de jury om De Gelder schuldig te bevinden aan vier moorden en 25 moordpogingen.

Volgens Van Den Berge was De Gelder bezig aan een ‘start to kill’. De mislukte moordpoging bij de familie Van Der Westerlaken noemt hij ‘start to kill deel 1’. “Zijn frustratie van de mislukking heeft hij omgezet in de motivatie om voort te doen met de moord op Elza Van Raemdonck. Dat noem ik ‘start to kill deel 2’.” Fabeltjesland was dan de gruwelijke les 3.

Voor Van Den Berge is het duidelijk: De Gelder is een gewetenloze psychopaat. Hij heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en belangrijkheid. Hij ziet zichzelf als een superieur wezen, dat het recht neemt om te leven naar zijn eigen regels. Van Den Berge noemt hem ‘Kim De Vergelder.’

Bij het begin van het rekwisitoor was er een incident met De Gelder. Hij zat te wiegen op zijn stoel en leek ook enkele woorden te zeggen. De voorzitter moest hem tot de orde roepen. "Meneer De Gelder, mag ik u vragen de zitting niet te verstoren?" De Gelder: "Ik zeg toch niks." Voorzitter: "Ik vraag u om de aandacht niet af te leiden." De Gelder antwoordt: "Ik denk wel dat de mensen naar de procureur-generaal aan het luisteren zijn."