Laatste pleidooien burgerlijke partijen

Op het proces De Gelder kregen deze namiddag de laatste advocaten van de burgerlijke partijen het woord: meester Luyckx en meester Damen.

Meester Luyckx vertegenwoordigt de ouders van Jilka en Julie, twee kindjes die gewond raakten in Fabeltjesland. Hij belooft de juryleden dat zijn pleidooi kort zal zijn: “Advocaten die heel lang pleiten, hebben vaak weinig te zeggen.”

Net zoals de andere advocaten van de burgerlijke partijen, wil Luyckx de jury overtuigen van de toerekeningsvatbaarheid van De Gelder. Zelf heeft hij er even over getwijfeld, maar nu is hij zeker dat De Gelder geen psychoot is. “Ik ben als twijfelaar begonnen aan dit dossier en ik hoop van u hetzelfde. Twijfel is de schaduw van de waarheid. Zonder twijfel is er geen waarheid.”

Meester Damen vertegenwoordigt de familie Van der Westerlaken uit de Galgstraat in Vrasene. Enkele dagen voor De Gelder Elza Van Raemdonck vermoordde, was hij van plan om het huis van dit gezin binnen te dringen en hen te vermoorden. Het lukte echter niet om binnen te raken en omdat hij opgeschrikt werd door hun hond, zag hij af van zijn plannen.

Dit zijn de enige feiten die nog betwist kunnen worden in dit dossier, maar De Gelder heeft zelf tijdens een van zijn verhoren toegegeven dat dit zo gebeurd is. Meester Damen leest enkele passages van die verhoren voor. Hij omschrijft De Gelder als “de grootste manipulator die we ooit gezien hebben”.

Het leed van zijn cliënten vervalt in het niets tegenover de pijn en het verdriet van andere mensen in de zaal, beseft meester Damen. “Mijn cliënten zijn het minste aangedaan. Ze hebben geen materiële schade en geen emotionele schade, maar ze waren wel het slachtoffer van poging tot moord."