Van Hende: "Dat heb ik nog nooit gezien"

Na het vier uur durende pleidooi van advocaat Jef Vermassen gisteren, komen vandaag de advocaten van zowat 20 burgerlijke partijen aan het woord. “De Gelder is toerekeningsvatbaar” zegt Meester Raphael Van Roeyen die nabestaanden van de vermoorde Elza Van Raemdonck vertegenwoordigt. “Hij slaagt erin om een job te vinden, om daarin te functioneren. Hij handelt als een normaal mens. Die man heeft onnoemelijke feiten gepleegd.” Meester Van Roeyen sloot zijn pleidooi af met een emotionele brief van de kleinzoon van Elza.

Meester Eline Delasorte schetste de jury vooral een beeld van Marita Blindeman. Ze vertegenwoordigt samen met meester Filip Van Hende, Rita Van Geyte en de nabestaanden van Marita Blindeman. “Ik wil dat u meer heeft dan het beeld van de vermoorde vrouw die in een plas bloed lag”, pleitte ze. In haar pleidooi over Rita Van Geyte had meester Delasorte het vooral over de tocht door Fabeltjesland, helemaal bebloed en achterna gezeten door De Gelder.

Het pleidooi van Meester Van Hende spitste zich toe op het aantonen van de toerekeningsvatbaarheid van De Gelder. Hij probeert de jury vooral te overtuigen dat het plan en de voorbereiding van De Gelder zodanig uitgebreid waren, dat hij na elke stap telkens had kunnen beslissen om te stoppen. Nog haalt Van Hende het eerste verhoor van De Gelder aan. Die bleef daarbij vijf uur lang onbeweeglijk zitten zonder één woord te zeggen. “Dat heb ik nog nooit gezien. Hij houdt dat vol. Hij heeft zichzelf onvoorstelbaar in de hand.” Van Hende wil de jury nog met een derde argument overtuigen om De Gelder toerekeningsvatbaar te verklaren. “Hij liegt zo veel, dat hij het zelf niet meer weet. Het kenmerk van een psychopaat.” Als laatste argument haalt Van Hende de psychiatrische verslagen aan. “Natuurlijk is hij ziek. Dat zeggen de psychiaters ook. Maar de schizofrenie waar de anderen van spreken is niet doorgebroken en heeft hem ook niet belet om al die voorbereidingen te doen en om zo beheerst te blijven."