"De Gelder was goed voorbereid"

Advocaat Jef Vermassen houdt maandag zijn pleidooi op het proces-De Gelder. Voor hij begon te pleiten, stak hij even de draak met De Gelder. Hij excuseerde zich bij hem, omdat hij een paar uur naar zijn “vettige stem” moet luisteren. En hij vroeg zich ook luidop af of hij ook een SPECT-scan moest laten nemen, want hij heeft al gedroom van De Gelder.

In het eerste deel van zijn betoog wou Vermassen vooral aantonen dat De Gelder wel degelijk wist wat hij deed. Hij haalde een aantal zaken aan waaruit moet blijken dat goed voorbereid aan zijn moorden begon: “Hij heeft speciaal aan die mountainbike een 'pikkel' laten zetten om die fiets gemakkelijk te kunnen plaatsen als hij feiten gaat plegen. Hij heeft die mountainbike zelf gekocht met één bedoeling: feiten plegen.” En ook nog: "Op de voorkant een stratenplan, hoe hij moet rijden. Op de achterkant noteert hij de straten waar hij moet zijn. Dat moest één papier zijn. Heel bruikbaar, goed voorbereid”, maakt de advocaat duidelijk.

Vermassen ging ook in op de vraag waarom De Gelder een kinderdagverblijf uitgekozen had: “Het zijn allemaal vijanden. Op een test bij een psycholoog waarbij hij moet antwoorden waar hij een hekel aan heeft, zegt hij: aan kinderen.”

Vermassen gaat verder door te stellen dat elke seriemoordenaar een ritueel heeft. Bij De Gelder is dat mensen misleiden. “Hij leidt zijn slachtoffers om de tuin en laat ze hen helpen. Hij kickte erop dat ze allemaal spontaan in zijn val gelopen zijn."

En de advocaat wees ook de details die De Gelder had voorbereid. Zo had hij het over het logo die De Gelder gebruikte, om zich voor te doen als iemand van de watermaatschappij. Daarbij richtte Vermassen zich rechtstreeks tot De Gelder: “Je had in de reclame moeten gaan, daar had je toekomst in”. De Gelder ontweek de confrontatie, en hield zijn handen voor de ogen.

"Conclusie: hij is goed voorbereid, ongeveer een jaar lang. Wat een spitsvondigheid. Wat heeft hij daar goed over nagedacht.”