121.000 Belgen naar Voedselbanken

Vorig jaar moesten meer dan 121.000 Belgen aankloppen bij de Voedselbanken. Die zijn goed voor 60 tot 70 procent van de totale Belgische voedselbedeling. Ook elders in Europa leidt de crisis tot honger.

"Het is een triestig record", zegt gedelegeerd bestuurder Alfons De Vadder in Het Nieuwsblad op zondag. "Het zijn er 4.500 meer dan een jaar voordien, en meteen de sterkste stijging sinds het begin van de crisis in 2008".

Opvallend is de toestroom van gepensioneerden. "Een fenomeen van de laatste paar jaar. Vijf of zes jaar geleden zag je hen nauwelijks, maar nu hebben ze het moeilijk om rond te komen met hun kleine pensioentje. Alles wordt duurder en hun pensioen stijgt niet snel genoeg mee".

De crisis veroorzaakt honger in heel Europa. "Sinds 1945 hebben we in Europa nooit zoveel eten moeten uitdelen als vandaag", zegt Yves Daccord van het Europese Rode Kruis. "Voor het eerst moet onze organisatie in een aantal landen meer de focus leggen op binnenlandse hulp dan op buitenlandse projecten".