VAB depanneert nu ook fietsers

Wie pech heeft met de fiets kan voortaan een beroep doen op mobiliteitsorganisatie VAB. Die gaat zich niet meer uitsluitend toeleggen op depannage van auto’s, maar ook van fietsen. Volgens VAB is een sterk fietsbeleid broodnodig.

"Net zoals bij een probleem met de wagen, belt je als fietser naar de VAB-Alarmcentrale", legt VAB-woordvoerder Maarten Matienko uit. "Een wegenwachter die speciaal opgeleid is voor fietsherstellingen en het nodige materiaal heeft voor een herstelling komt ter plaatse. Als een reparatie niet meteen mogelijk is, brengt VAB de fietser met pech naar de eindbestemming."

Om niet in concurrentie te treden met fietshandelaars zijn er wel beperkingen. VAB gaat geen fietsers met pech te hulp komen die zich op minder dan één kilometer afstand van hun woning bevinden. VAB helpt ook alleen fietsers die onderweg onverwacht pech krijgen én die zich op een locatie bevinden die de VAB-wegenwachters kunnen bereiken met een interventievoertuig.

VAB concludeert op basis van haar eerste mobiliteitsbarometer dat de toenemende verkeers- en parkeerdruk in en rond steden en gemeenten het snelst aan te pakken is met een sterk fietsbeleid.

VAB-Fietsbijstand kost 45 euro per jaar per persoon of 99 euro per jaar voor een gezin.