Minder kinderen sterven aan kanker

De laatste decennia zijn de sterftecijfers voor kinderen en jongeren met kanker spectaculair verbeterd. Dat blijkt uit een gedetailleerd meerjarenoverzicht van de kankergevallen bij Belgische kinderen en jongeren die de Artsenkrant kon inkijken.

In de jaren 1960 overleden jaarlijks per miljoen 90 jongens tussen 0 en 19 jaar aan kanker. Voor de meisjes lag dat cijfer toen op 70 per jaar. Vandaag ligt het cijfer voor zowel jongens als meisjes op 25 tot 30 overlijdens per miljoen kinderen. Dat cijfer is dus nog een derde van het sterftecijfer in de jaren 1960.

Volgens de onderzoekers van de Belgian Society of Paediatric Haematology Oncology zijn er verschillende verklaringen voor de daling. “Geneesmiddelen worden beter ingezet, de patiënten worden opgevangen in een hooggespecialiseerde universitaire setting en ook de levenshygiëne is beter.”

Elk jaar krijgen in België 320 kinderen tussen 0 en 14 jaar kanker. Ook 180 jongeren tussen 15 en 19 jaar worden jaarlijks met de ziekte geconfronteerd.