Psychiater getuigt: "Geen psychose"

“Het was niet de goede oplossing om De Gelder te laten opnemen in een psychiatrische instelling. Hij had geen psychiater nodig, wel een psycholoog”, getuigt de psychiater waaraan de ouders van De Gelder vroegen om zoon te laten opnemen.

Ruim twee jaar voordat Kim De Gelder Elza van Raemdonck vermoordde en toesloeg in Fabeltjesland, hadden zijn ouders aan een psychiater gevraagd om hun zoon te laten opnemen. Maar de psychiater weigerde dat te doen. “Omdat er geen sprake was van een psychose”, getuigt hij nu, op de zestiende dag van het proces.

“Ik heb de jongen maar één keer gezien en het was meteen duidelijk dat hij zich gewoon afzette tegen zijn ouders. Net zoals zoveel jongeren doen op die leeftijd”, vertelt de psychiater. “De Gelder wilde een eigen leven gaan leiden en was duidelijk op zoek naar zijn identiteit. Daarom heb ik hem doorverwezen naar mijn vrouw, die psychologe is.”

Ook zij zag duidelijk problemen tussen De Gelder en zijn ouders. “Maar in vergelijking met andere jongeren, duurde het bij de familie De Gelder wel erg lang. Kim kwam ook enkel naar mijn praktijk omdat zijn ouders dat wilden. Hij was echt niet gemotiveerd. Dat was ook de reden waarom de ouders beslisten om de therapie stop te zetten.”