Vriend: "Kim kreeg Satan als bijnaam"

De eerste getuige van de dag was Thomas Bracke, een schoolvriend van De Gelder. Het werd een moeilijke getuigenis, Bracke was zichtbaar onder de indruk en antwoordde vaak aarzelend. Op het einde barstte hij in tranen uit: "De Kim die ik gekend heb en de Kim die hier zit, zijn twee verschillende personen voor mij. Ik vind het vreselijk erg wat er allemaal gebeurd is."

Bracke leerde De Gelder kennen op school: "In het derde middelbaar. Hij was heel open toe naar mij en hij praatte veel met mij." Bracke zegt dat hij nooit iets gemerkt heeft van vreemd gedrag, enkel dat hij in het vierde middelbaar zijn haar liet groeien. Op dat moment gaven andere leerlingen De Gelder ook een bijnaam: “Ze noemden hem Satan”.

Maar voor Bracke was De Gelder een vriend: "Ik vond Kim een aangenaam persoon. Hij was rustig, hij praatte veel met mij, hij lachte veel”, en "Ik beschouwde hem als een vriend. Ik kon altijd bij hem terecht met mijn problemen." De twee gingen samen verpleegkunde studeren, maar voor De Gelder werd dat geen succes. “Hij vond verpleger een vuil beroep. Volgens hem zat je dan letterlijk in de ‘shit’”.

Toen hij te horen kreeg wat De Gelder had gedaan, kon hij het niet geloven. En ook nu worstelt Bracke nog met wat er gebeurd is: "Ik neem nu nog altijd antidepressiva en medicatie tegen hoge bloeddruk." Hij vroeg dan ook in tranen dat de media hem nu met rust laten. Bracke wil zijn vroegere vriend ook niet meer zien: "Ik wilde hem niet bezoeken. Hij heeft het wel gevraagd. Maar ik wou dat niet doen om met mijn eigen leven voort te kunnen gaan. Om nog in de maatschappij te kunnen staan."