Verherstraeten haalt uit naar N-VA

In een opiniestuk in de krant De Standaard, haalt Servais Verherstraeten (CD&V) uit naar wat hij het “paradoxale” discours van de N-VA noemt. Verherstraeten is als staatssecretaris bevoegd voor Institutionele Hervormingen en werkt dus aan de zesde staatshervorming.

Volgens Verherstraeten werkt de N-VA een staatshervorming tegen die het zelf wil: “"Klagen over onvoldoende Vlaamse bevoegdheden en tegelijk niet meewerken aan een staatshervorming die concrete oplossingen aanreikt, is dat eigenlijk consequent? ", klinkt het in het opiniestuk.

De aanleiding voor de aanhaal is een column van N-VA-voorzitter Bart De Wever waarin die aanhaalt dat Vlaanderen de loonkosten niet zelf kan verlagen. Verherstraeten wijst erop dat er in het institutioneel akkoord net verschillende instrumenten zijn om die lasten aan te pakken. Hij heeft het over de kortingen die gewesten voortaan kunnen toestaan op de werkgeversbijdragen voor doelgroepen. En hij voegt eraan toe dat de gewesten ook verantwoordelijk zijn voor ongeveer 25 procent van de personenbelasting.

Ook de uitspraken van Philippe Muyters vorig jaar in Humo, houden geen steek volgens Verherstraeten. In dat artikel zei Muyters dat Vlaanderen geen enkele bevoegdheid heeft om werklozen aan te pakken. Klopt niet, zegt Verherstraeten: "De gewesten zullen de volledige beslissings- en uitvoeringsbevoegdheid krijgen om de werklozen te controleren en, indien nodig, sancties op te leggen. De zesde staatshervorming komt volledig tegemoet aan het kernprobleem van Vlaams minister Muyters. Waarom er zich dan in het federale parlement tegen verzetten?”, vraagt hij zich af.