"Kim denkt dat hij na 2 weken vrijkomt"

Nic de Gelder heeft getuigd op het proces De Gelder. Hij maakte zich flink kwaad op de psychiater die Kim De Gelder niet wou colloqueren. "Ik heb hem dan gevraagd of hij er zeker van was dat Kim geen gevaar was voor zichzelf of voor de maatschappij. Hij antwoordde: 'Meneer De Gelder, elke puber is een gevaar voor de maatschappij.'

"De vader van Kim De Gelder is nog steeds boos op de psychiater: "Wat ik nog altijd niet begrijp. Als ik een beslissing moet nemen op mijn werk, dan ga ik altijd voor het zekerste. Je moet de beslissing nemen, die belangrijk is voor uw kind, voor u. Daar is hij echt de mist ingegaan. Het is een gemiste kans." Want volgens de vader van De Gelder is zijn zoon iemand om uit de maatschappij te weren: "Ik vind dat hij een jongen is om uit de maatschappij te houden. Dat hebben we voor de feiten ook al geprobeerd. Het is niet aan mij, maar als Kim veroordeeld wordt, als zijnde toerekeningsvatbaar, dan komt hij misschien over twintig jaar vrij. En dan..." Maar daar wou de voorzitter niet op ingaan, hij onderbrak de getuigenis.

Het was voor de ouders al niet gemakkelijk om te vragen om collocatie: "We hebben er lang over nagedacht, want dat is heel moeilijk. Dat is je kind, je ziet hem graag." De ouders waren vooral bang dat De Gelder zichzelf iets zou aandoen. “Zijn gedrag was bizar en absurd.” Toen uiteindelijk bleek welke gruwelijke feiten zijn zoon had gepleegd, kwam dat als een zware klap: "Het was zo ondraaglijk. Die onmacht. En weten dat je alles geprobeerd hebt. En dat het niet mocht baten. De wereld stort in. Niet enkel die van mij, maar van mij echtgenoten, van mijn kinderen." Nic De Gelder overwoog zelfs om zelfmoord te plegen.

Nic De Gelder bezoekt zijn zoon ook nog regelmatig. Daarbij krijgt hij vaak wartaal te horen van zijn zoon.  En zijn zoon vertelt hem ook over zijn toekomstbeeld: " Hij denkt dat hij twee weken na het proces mag vrijkomen met een enkelband. Hij wil naar het buitenland gaan om daar zijn leven opnieuw op te bouwen. En dat is geen show die hij verkoopt. Hij denkt dat echt."

Alles samen was Nic De Gelder zo'n 2,5 uur aan het woord.