Ouders danken 'Tantekes' uitvoerig

Ook na de middag zijn op het proces De Gelder de ouders van de gewonde en niet-gewonde kindjes uit Fabeltjesland komen getuigen. Dat was vaak emotioneel. "Ook al beseffen we dat ons leed niet opweegt tegen het leed van de mensen die een kind verloren", zo getuigde één van de ouders.

 De kleine Jef moest geopereerd worden, nadat De Gelder hem had gestoken. Hij had veel geluk, zo bleek, want het mes was afgeketst op zijn borstbeen. Zijn ouders kunnen de steekwonde maar niet vergeten. “Dat is niet normaal. Dat zijn geen normale wondjes voor kinderen.” De getuigenis van de ouders van Jef was erg moedig. “Ik heb ook vertrouwen op het gezond verstand van de jury”, zei de papa van Jef nog.

Toen meester Verstraeten, die de ouders van twee overlevende kinderen vertegenwoordigt, aan Kim De Gelder vroeg of hij al het leed dat in de rechtszaal gehoord is ook voor ogen had met zijn daden, antwoordde De Gelder: “Ik kan daar niet meteen op antwoorden. Dat is niet wat ik wenste te bereiken.”

Sommige kindjes hielden geen schrammetje over aan de moordtocht van De Gelder, vaak dankzij de ‘Tantekes’, de kinderverzorgsters. Die werden bij elke getuigenis uitvoerig bedankt door de ouders. Op het moment dat De Gelder aan het rondlopen was in Fabeltjesland, lag Githe te slapen. Kinderverzorgster Rita Van Geyte kwam zich zwaargewond verschuilen in de slaapkamer. Ze hield de deur dicht voor De Gelder. “Ik denk dat we tante Rita heel dankbaar moeten zijn dat ze die deur heeft dichtgehouden”, zei de mama van Githe. “Githe lag languit te slapen. Ze heeft geen schrammetje, geen blauwe plek. Dat is het grootste cadeau dat ze ons kon geven."

De getuigenissen van de ouders van de gewonde en niet-gewonde kindjes gaan morgen voort. Woensdag is het de beurt aan de moraliteitsgetuigen van Kim De Gelder. Dan komen zijn ouders, zijn broer en zijn zus getuigen. Donderdag getuigen onder meer een vriend van De Gelder, mensen van zijn middelbare school en ex-collega’s. Vrijdag komen de psychiaters aan het woord.