4.000 festivalgangers krijgen geen Alert-sms

Vandaag heeft het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken 44.000 festivalgangers van Rock Werchter vandaag omstreeks 15 uur een sms gestuurd met de tekst 'TEST BE-Alert. Dit is een test/Ceci est un test/This is a test. Info: crisiscentrum.be'. Er werden 40.000 sms'en correct ontvangen, dus ongeveer 4.000 mensen kregen de sms niet.

In Werchter werd de sms om 15 uur verstuurd. Die bij de meeste festivalgangers 7 minuten later arriveerde. "Op twintig minuten werden 40.000 sms'en verstuurd. Toch liep het niet volledig van een leien dakje. Zo kregen sommige festivalgangers geen sms of kregen klanten bij Orange een lege sms.

"Er is inderdaad een menselijke fout gemaakt bij één van de providers, maar die werd meteen rechtgezet met een tweede sms. We zullen de resultaten bekijken en zien wat we in de toekomst kunnen veranderen", vertelt woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens.

Grote schaal
"Begin juni was er al een beperkte test in het Waals-Brabantse Waterloo, maar hier op Rock Werchter wordt het systeem voor het eerst op grote schaal uitgetest", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "De aanwezigheid van circa 90.000 festivalbezoekers op een kleine oppervlakte biedt een enorme opportuniteit om uit te testen hoe robuust het systeem is.

"Alert-SMS is bedoeld om in de toekomst in geval van rampen zoals branden, ontploffingen en stormen zoals enkele jaren op de Pukkelpopweide aan alle aanwezigen in een bepaald gebied boodschappen te versturen", aldus Van Raemdonck. "Bijvoorbeeld 'bewaar kalmte', 'sluit ramen en deuren' of 'verplaats u in die richting'." Jambon en minister van Telecom Alexander De Croo zijn in Werchter aanwezig om het verloop van de test te volgen.

BE-Alert
Het alarmeringssysteem dat de federale overheid en het Crisiscentrum midden juni lanceerden, bevat twee luiken. Burgers kunnen zich enerzijds registreren bij BE-Alert om via mail, sms, telefoon of sociale media te worden gewaarschuwd bij een noodsituatie in hun buurt.

Anderzijds is er het Alert-SMS-project. Het doel van dat project is in de toekomst iedereen, ook wie zich niet registreerde, en die zich op een bepaalde locatie bevindt automatisch te waarschuwen als zich een noodsituatie voordoet. In samenwerking met de operatoren wordt hierbij een bericht gestuurd naar iedereen met een simkaart in een bepaalde straal rond het incident.