40% van rashonden blijkt ‘kapotgefokt’

Uit een nieuw onderzoek van de Nederlandse Rashondenwijzer blijkt dat de meeste hondenrassen zich in “deplorabele staat” bevinden, met andere woorden: ze zijn ‘kapotgefokt’. Dat blijkt na medische testen bij 109 hondenrassen. Ook Vlaamse dierenartsen merken dit probleem bijna dagelijks in hun praktijk.

Zeker veertig procent van de jonge rashonden lijdt aan erfelijke ziekten of gebreken door inteelt en fokken op een onnatuurlijk uiterlijk, zoals een te korte snuit. “Ook wij krijgen vaak dergelijke gevallen over de vloer”, zegt dierenarts Karlo Van Rompaey uit Sint-Truiden. “Vooral bij grote rashonden zonder stamboom zien we vaak een afwijking aan de heupen.”

Geteste honden zijn duurder
“Om erfelijke aandoeningen te voorkomen, zou men altijd testen moeten doen alvorens te fokken”, gaat Van Rompaey verder. “In de praktijk gebeurt dat jammer genoeg niet altijd. Honden met een stamboom én die getest zijn, zijn vaak duurder.”

Enquête door 147 dierenartsen
De Rashondenwijzer is een stichting die onderzoek doet naar dierenrechten en erfelijke aandoeningen bij rashonden. In hun recentste magazine geven ze een overzicht van zo’n 250 erfelijke aandoeningen bij 109 hondenrassen op basis van een enquête die ingevuld werd door 147 dierenartsen. Een tweede enquête werd ingevuld door zo’n 2.000 hondenliefhebbers.

Vooral kortsnuitige en grote honden
Volgens hun laatste uitgave zijn de rashonden zieker dan vroeger. Kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog, Boxer en Mopshond scoren het slechtst. Ook populaire rassen als de Labrador, Golden Retriever en Berner Sennenhond doen het heel slecht. Dat laatste ras wordt geteisterd door kanker, die zich al op jonge leeftijd voordoet.

Dit zijn volgens de Rashondenwijzer de tien rassen met grootste kans op erfelijke gebreken. Op de eerste plaats staat de Franse Bulldog met het meeste risico op een erfelijke aandoening.

1. Franse Bulldog
2. Cavalier King Charles Spaniël
3. Boxer
4. Duitse Herdershond
5. Engelse Bulldog
6. Mopshond
7. Golden Retriever
8. Labrador Retriever
9. Pekingees
10. Engelse Cocker Spaniël