4 uur of langer geen stroom? Vergoeding!

Als een onaangekondigde stroomonderbreking langer dan vier uur duurt, zoals in Gent het geval is, heb je recht op een ongemakkenvergoeding van 35 euro. De vergoeding kan aangevraagd worden op de website van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Voor elke extra periode van vier uur komt er twintig euro bij. Voor bedrijven is er ook een vergoeding voorzien. Zij krijgen minimaal dezelfde bedragen. De aanvraag voor zo een forfaitaire vergoeding moet binnen de dertig dagen na de stroomonderbreking worden ingediend.

Binnen de 60 dagen uitbetaling
De distributienetbeheerder (Eandis of Infrax) betaalt het bedrag binnen de zestig dagen na de aanvraag uit. Wie geen genoegen neemt met de ongemakkenvergoeding, kan proberen de werkelijke schade terugbetaald te krijgen. In dat geval moet hij meestal wel kunnen aantonen dat de netbeheerder een fout maakte.

De stroomonderbreking in Gent startte om 6.23 uur deze ochtend. Een transformatorstation aan de Nieuwe Vaart vatte om een nog onbekende reden vuur. Duizenden gezinnen zitten daardoor na vier uur tijd nog steeds zonder stroom.

Lees ook: Na 5 uur nog steeds geen stroom in Gent