4 maanden cel maar toch vrij: hoe kan dat?

De rechtbank heeft voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur vandaag veroordeeld tot 4 maanden effectieve gevangenisstraf. Toch blijft Piqueur op vrije voeten en dat zonder enkelband. Hoe kan iemand veroordeeld worden, maar geen directe gevolgen dragen voor zijn straf?

Het antwoord op deze vraag ligt in de rondzendbrief Onkelinx, die door de voormalige minister van Justitie in 2005 werd gepubliceerd.

Een derde
Daarin staat dat effectieve gevangenisstraffen tussen een en drie jaar systematisch worden herleid tot een derde van de straf. Straffen tot een jaar werden in de praktijk niet uitgevoerd.

Minder dan zes maanden
Sinds 2013 is het in de praktijk zo dat gevangenisstraffen korter dan een jaar worden herleid tot het dragen van een enkelband. Voor straffen onder de zes maanden geldt nog steeds dezelfde regel als in de rondzendbrief Onkelinx: ze blijven meestal zonder gevolg.

Symbolisch
Dat betekent dus dat Jeroen Piqueur voor deze veroordeling van 4 maanden geen enkelband krijgt. De straf die de rechtbank heeft uitgesproken, lijkt dus eerder symbolisch zijn. Piqueur moet daarnaast wel nog 1.500.000 euro boete betalen, dus hij komt niet zonder kleerscheuren uit de zaak. Piqueur kan nog steeds in beroep gaan tegen de uitspraak.
 
Bekijk ook: